Patelnia zrobiona z żeliwa - czyli, co lepsze: wersja "Emaliowana", czy opcja "Surowa"?

Na pewno szukając dobrej patelni, natrafiłeś na temacik patelni zrobionych z żeliwa. Wewnątrz danych czasach, tego typu patelnia utrzymuje się praktycznie na samym szczycie z przeróżnego rodzaju patelni.


Oraz choć patelnie z żeliwa są stosowane od właściwie dziesiątek, jeżeli nie setek lat, to nie tracą one nic ze swojej popularności, dzięki kilku ich właściwościom, takim jak ich praktycznie niezniszczalność, a także sporo innych, a o których dziś opowiemy. Jednak jaki rodzaju żeliwa jest lepszy - emaliowany, czy też surowy? Podpowiemy Ci, tylko dobrze odczytaj nasz nowiutki artykuł!


Więcej artykułów

Powiększanie wnętrz kolorem

tapety
Napisał: Praktiker
Dobór odpowiedniej kolorystyki w sposób kluczowy wpływa na charakter i klimat wnętrza. Barwy oddziaływują nie tylko na nasze samopoczucie i nastrój, ale również odgrywają znaczną rolę przy ustalaniu stylu danego pomieszczenia. Poniżej bank cennych porad z Praktikera na temat zestawiania kolorów i ich funkcji.


lustro
Napisał: Dekoral
Na podstawie danych z: Dekoral


Na samiutkim początku warto zaznaczyć, iż patelnia z żeliwa dzieli się na wspomniane wersje: emaliowaną oraz surową. Obie mają kilka wspólnych właściwości, chociaż powstały także między nimi kilka znaczących różnic. Obydwie patelnie łączą: ich dość duża waga (są dość ciężkie), posiadają wręcz legendarna trwałość (życie takiej patelni ma możliwość być równie długie co nawet jedno człowieka), bardzo dobrze utrzymują ciepełko oraz tak dalej. Charakterystyczną właściwością patelni emaliowanej, bywają w szczególności: odporność na rdzewienie, proste czyszczenie, brak strachu, iż patelnia "wciągnie" w siebie aromaty czy też detergenty, czy - dokładnie dzięki temu, iż jest emaliowana, ma możliwość posiadać niewiarygodnie ładne kolory i wzory - i kilka innych cech. Co do patelni z żeliwa surowego, to jest on naprawdę "surowa".


Może mieć jedynie czarną barwę, poprzez co wygląda na staromodną, bywa zwykle jeszcze bardzie ciężka od wersji emaliowanej. Jest doskonała dla person z anemią, gdyż w czasie gotowania wypuszcza małe ilości żelaza.
18-04-06 17:48:01
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.